Експерти ГМ ОПОРА дали оцінку запропонованим змінам до закону про місцеві вибори

Основними негативними нововведеннями, на які експерти громадянської мережі ОПОРА хочуть звернути увагу, є такі:

1.     Безпартійні громадяни, за новим закон

ом, позбавлені права бути обраними в депутати рад різних рівнів, а також стати головою місцевої громади (мером). Можливість висувати кандидатів в депутати та міські голови отримають лише місцеві політичні партії.
На погляд експертів громадянської мережі ОПОРА, ліквідація самовисунення суперечить 38 статті Конституції України та встановлює залежність громадян від рішень місцевого керівництва політичних партій.

2.
Розширення повноважень Центральної виборчої комісії. На цих виборах ЦВК зможе скасувати рішення територіальної виборчої комісії або прийняти рішення по суті питання, а також, сама зможе встановити результати місцевих виборів. Це може призвести до необмеженого втручання Центральної виборчої комісії у діяльність виборчих комісій.

3.
Центральна виборча комісія, згідно нової редакції закону має більший вплив на формування територіальних виборчих комісій (ТВК). Також відсутній прозорий механізм формування складу дільничних виборчих комісій (ДВК), що може призвести до непрозорого розподілу місць.

Також, представники ОПОРА висловлюють занепокоєння з приводу наступних пунктів нового закону, які не сприятимуть чесному проведенню місцевих виборів:

1.
Згідно 36 статті Конституції України, всі об'єднання громадян рівні перед законом. Таким чином, ми вважаємо дискримінацією норму про термін реєстрації партії у 365 днів до дня виборів.

2.      Застосування на виборах до районних та обласних рад змішаної виборчої системи. При чому, Законодавець суперечить сам собі, мотивуючи застосування такої системи як такої, яка забезпечить представництво кожної територіальної громади у відповідній раді пропорційно кількості жителів. Проте, представництво буде забезпечено лише частково, через обрання половини депутатів за мажоритарною системою. Прогнозувати склад депутатів, що представляють кожну територіальну громаду, обраних за пропорційною системою, надзвичайно важко.

3.
Спрощення процедури голосування «на дому». Верховна Рада скасовує норму про необхідність медичної довідки та дозволяє передати заяву через сторонніх осіб без документального уповноваження.

4.
Усі спори, які виникатимуть під час виборів з органами місцевого самоврядування будуть вирішуватись відтепер в окружних судах областей. Проблема в тому, що ці суди створені менше п'яти років тому і судді знаходяться в очікуванні призначення на постійну роботу та на них може чинитися тиск з боку влади.

Серед позитивних змін, головною є надання громадським організаціям права на спостереження за виборами, щоправда, з обмеженням по статусу (це має бути лише всеукраїнська організація) терміну реєстрації (365 днів) та наявності в статуті відповідних обов'язків.
До Закону, таким чином, було додано більше можливостей для втручання у виборчий процес та обмежено права громадян щодо участі в ньому, що, на нашу думку суперечить статті 38 Конституції України.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте